Qigong
linked infacebook

De opleidingen, cursussen en trainingen op het gebied van Qigong zijn vooral bedoeld voor mensen die door middel van het beoefenen van Qigong hun gezondheid en energie willen verbeteren. De opleidingen voor Qigong kunnen tevens worden gezien als een opstap naar de opleidingen Taijiquan en Behandeling en therapie. De Qigong opleidingen zijn gericht op het beheersen en leren werken met de eigen energie. Als hierin een zekere mate van vaardigheid bereikt is kan die vaardigheid worden ingezet bij martiale kunsten, zoals Taijiquan, of ter genezing van anderen, zoals in onze opleidingen behandeling en therapie wordt behandeld.

 

Qigong opleidingen

In de Qigong opleidingen worden diverse Qigong vormen behandeld. De Qigong vormen kunnen na het volgen van een opleiding worden beoefend voor de eigen gezondheid maar kunnen ook worden geleerd aan anderen, bijvoorbeeld cliënten, ter preventie of herstel.  Na het volgen van een opleiding Qigong bent u uiteraard nog geen ‘Qigong master’. Voor verdere verdieping en specialisatie zult u het beoefenen van Qigong een plaats te geven in uw dagelijkse leven. Dat kan door bijvoorbeeld iedere dag zelf te oefenen, bij voorkeur ’s morgens vroeg, en regelmatig een opleiding ter verdieping te volgen bij de Taijiquan Academie of een goede Qigong school te zoeken. 

 

Werkt het echt?

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat Qigong een positief effect heeft op de gezondheid. Hierin is onder andere het effect van Qigong aangetoond voor:

  1. Een betere conditie van lichaam en geest.
  2. Een gezond hart en een gezonde bloeddruk.
  3. Een verbetering van de bloedsomloop, met name een vergroting van de hoeveelheid bloed die naar de hersenen, de handen en de voeten door de kleine haarvaten van het lichaam stroomt.
  4. Een verbetering van de spijsvertering en een gunstig effect op het genezen van maag- en darmzweren.
  5. Een verbetering van de mate van zelfbeheersing en bewustzijn.
  6. Een betere ademhaling. Tevens kan Qigong efectief worden ingezet als primaire behandelmethode voor patiënten met bronchiale astma en chronische bronchitis.
  7. Verbetering van het immuunsysteem en als therapie bij kanker patiënten.
  8. Een verbetering van de bloedsuikerspiegel, de insulinespiegel en de weerstand tegen ziekten. Tevens verkleind het beoefenen van Qigong de kans op aandoeningen van de kransvaten en diabetes.

Kunt u een reden bedenken waarom u geen Qigong zou beoefenen?

 

Welke Qigong opleiding moet ik kiezen?

Er bestaan veel verschillende Qigong vormen. Je kunt deze verschillende Qigong vormen op verschillende manieren categoriseren: staande Qigong of actieve Qigong, de werking op onze organen, zoals long, hart etc. De belangrijkste vraag is echter: wat wilt u met het beoefenen van Qigong bereiken? Als u daarop het antwoord weet bent u het beste in staat om de Qigong te vinden die bij u past. Om u op weg te helpen heeft de Taijiquan Academie een aantal Qigong opleidingen samengesteld: Dao Yin: dit is een algemene Qigong, gericht op de gezondheid van het hele lichaam. Negh Ha: deze Qigong is vooral gericht op een verbetering van de ademhaling en de interne organen Hun Yuan: dit is net als Dao Yin een algemene Qigong, gericht op het hele lichaam. Vijf van Huang: dit zijn vijf ontspanningsoefeningen. Ontspanning is belangrijk om het circuleren van de energie in het lichaam mogelijk te maken. Meer informatie over deze Qigongs vindt u bij de betreffende opleidingen.