Qigong voor therapeuten
linked infacebook

Overzicht

Overzicht

Qigong is een zeer oude Chinese ademhalings-, ontspannings- en bewegingsleer die de basis vormt voor de oosterse gevechtskunsten en meditatie technieken. Qigong wordt ook wel Chi Kung genoemd. Qigong is één van de therapievormen van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG), ook aangeduid met TCM (Traditional Chinese Medicine).

Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie; Gong betekent zoveel als "de kunst" of "vaardigheid". Qi Gong kan dus vertaald worden als "het beheersen van en werken met levensenergie".

Door specifieke bewegingspatronen, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken brengt Qigong lichaam en geest in evenwicht. Dit heeft een zeer positieve werking op de gezondheid, zowel preventief als curatief. Qigong heeft ook een grote therapeutische waarde: zo versterkt Qigong de werking van de organen en verbetert het bewegen van Qi en Bloed. Eén van de belangrijkste aspecten van Qigong voor de ontwikkeling van de beoefenaar is dat men een scherp bewustzijn ontwikkelt met betrekking tot het eigen fysieke, mentale en spirituele functioneren.

Er bestaan veel verschillende Qigong oefeningen: gericht op het verhelpen of voorkomen van bepaalde aandoeningen, blessures of verstoringen, gericht op het verbeteren van het functioneren van bepaalde organen, zoals hart, longen en milt, of oefeningen voor een goede energie balans.

De cursus richt zich op zogenaamde algemene Qigong. Hiervan zijn verschillende vormen bekend. Kenmerkend aan deze vormen is dat zij zich richten op het hele lichaam. In tegenstelling tot Qigong vormen die zich richten op specifieke klachten, zoals een blokkade van de schouder, wordt bij de algemene Qigong vormen het hele lichaam langs gelopen, van top tot teen.

Onderwerp Qigong
Doel Cursisten kennis laten maken met Qigong, enkele algemene Qigong oefeningen en de essentie hiervan. Een complete set Qigong oefeningen wordt aangeleerd zodat deze zelfstandig beoefend kan worden ten behoeve van de eigen energie, gezondheid en vitaliteit. Tevens kunnen cursisten na afloop van de cursus deze Qigong oefeningen hiervan overbrengen aan cliënten ter bevordering van hun herstel.
Voor Wie? De cursus is bedoeld voor leden aangesloten bij Zhong, LVNG, BATC, VBAG, NVST, therapeuten, haptotherapeuten, fysiotherapeuten, alternatieve genezers en anderen die hun sensitiviteit verder willen ontwikkelen om cliënten beter te kunnen helpen of hun kennis en ervaring van de Traditionele Chinese Geneeskunde willen verbreden en verdiepen. Ook is de cursus bedoeld voor mensen die hun kennis en ervaring op het gebied van Taijiquan willen uitbreiden en verdiepen.
Duur 2 dagdelen, 6 uur.
Locatie Leiden
Docent Robert-Jan Schippers
Min. Deelnemers 6
Max. Deelnemers 16
Prijs €197,- exclusief BTW
Accreditatie Zhong, KTNO (K8274), LVNG, BATC, VBAG, NVST
Toelichting N.v.t.