Overzicht

Overzicht

Qigong is een zeer oude Chinese ademhalings-, ontspannings- en bewegingsleer die de basis vormt voor de oosterse gevechtskunsten en meditatie technieken. Qigong wordt ook wel Chi Kung genoemd. Qigong is één van de therapievormen van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG), ook aangeduid met TCM (Traditional Chinese Medicine).

Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie; Gong betekent zoveel als "de kunst" of "vaardigheid". Qi Gong kan dus vertaald worden als "het beheersen van en werken met levensenergie".

Door specifieke bewegingspatronen, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken brengt Qigong lichaam en geest in evenwicht. Dit heeft een zeer positieve werking op de gezondheid, zowel preventief als curatief. Qigong heeft ook een grote therapeutische waarde: zo versterkt Qigong de werking van de organen en verbetert het bewegen van Qi en Bloed. Eén van de belangrijkste aspecten van Qigong voor de ontwikkeling van de beoefenaar is dat men een scherp bewustzijn ontwikkelt met betrekking tot het eigen fysieke, mentale en spirituele functioneren.

Er bestaan veel verschillende Qigong oefeningen: gericht op het verhelpen of voorkomen van bepaalde aandoeningen, blessures of verstoringen, gericht op het verbeteren van het functioneren van bepaalde organen, zoals hart, longen en milt, of oefeningen voor een goede energie balans.

De cursus richt zich op zogenaamde algemene Qigong. Hiervan zijn verschillende vormen bekend. Kenmerkend aan deze vormen is dat zij zich richten op het hele lichaam. In tegenstelling tot Qigong vormen die zich richten op specifieke klachten, zoals een blokkade van de schouder, wordt bij de algemene Qigong vormen het hele lichaam langs gelopen, van top tot teen.

Onderwerp Qigong
Doel Cursisten kennis laten maken met Qigong, enkele algemene Qigong oefeningen en de essentie hiervan. Een complete set Qigong oefeningen wordt aangeleerd zodat deze zelfstandig beoefend kan worden ten behoeve van de eigen energie, gezondheid en vitaliteit. Tevens kunnen cursisten na afloop van de cursus deze Qigong oefeningen hiervan overbrengen aan cliënten ter bevordering van hun herstel.
Voor Wie? De cursus is bedoeld voor leden aangesloten bij Zhong, LVNG, BATC, VBAG, NVST, therapeuten, haptotherapeuten, fysiotherapeuten, alternatieve genezers en anderen die hun sensitiviteit verder willen ontwikkelen om cliënten beter te kunnen helpen of hun kennis en ervaring van de Traditionele Chinese Geneeskunde willen verbreden en verdiepen. Ook is de cursus bedoeld voor mensen die hun kennis en ervaring op het gebied van Taijiquan willen uitbreiden en verdiepen.
Duur 2 dagdelen, 6 uur.
Locatie Leiden
Docent Robert-Jan Schippers
Min. Deelnemers 6
Max. Deelnemers 16
Prijs €197,- exclusief BTW
Accreditatie Zhong, KTNO (K8274), LVNG, BATC, VBAG, NVST
Toelichting N.v.t.

 

 

Doel

Doel

Doelstelling van de cursus Qigong voor therapeuten is om cursisten kennis te laten maken met Qigong, enkele algemene Qigong oefeningen en de essentie hiervan. Bij de behandelde Qigong vormen worden alle belangrijke energie stromen en organen in ons lichaam gestimuleerd. Het beoefenen hiervan is daardoor bevorderend voor de gezondheid en vitaliteit. Ook ontwikkelen cursisten meer energie en worden zij zich bewust van de energie stromen in hun lichaam. De beoefening van Qigong leidt tot de ontwikkeling van innerlijke kracht, meer bewustzijn en helderheid. Tijdens de cursus wordt een algemene Qigong vorm geheel behandeld. Van andere Qigong vormen wordt de essentie behandeld. 

 

Resultaat

Na afloop van de cursus:

 

 • Heeft de cursist kennis opgedaan van enkele belangrijke drukpunten die in Qigong worden gebruikt.
 • Is de cursist bekend met de drie dan tian en weet hoe energie in het middelste dan tian kan worden verzameld.
 • Heeft de cursist kennis opgedaan van de meridianen en de energie stromen in het lichaam.
 • Heeft de cursist geleerd om meer ontspannen te staan en te bewegen, een goede houding aan te nemen met een minimaal gebruik aan spierkracht en Yin en Yang te onderscheiden.
 • Heeft de cursist geleerd om de aandacht binnen (en buiten) het lichaam te verplaatsen.
 • Heeft de cursist geleerd om diens zwaartepunt te verlagen en gegrond te staan door het bekken te ontspannen, te zinken in de voetzolen en borst te ontspannen.
 • Heeft de cursist geleerd om te bewegen d.m.v. kern- of geïntegreerde bewegingen.
 • Heeft de cursist een beter inzicht in de mogelijkheden van Qigong ter bevordering van de gezondheid zoals: het opbouwen van energie, het versterken van de immuniteit, het reduceren van stress en spanning en het opheffen van fysieke blokkades.
 • Is de cursist in staat bewuster om te gaan met zijn/haar energie.
 • Kent de cursist de bewegingen van één van de algemene Qigong vormen en kan deze bewegingen solo uitvoeren.

 

 

Voor wie?

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor leden aangesloten bij Zhong, LVNG, BATC, VBAG, NVST,  therapeuten, haptotherapeuten, fysiotherapeuten, alternatieve genezers en iedereen die Qigong wil beoefenen ter bevordering van de gezondheid, vitaliteit en energie. Voor therapeuten is deze cursus een opstap om de energie stromen in hun eigen lichaam gewaar te worden en verder te ontwikkelen. Deze vaardigheid kan uiteindelijk worden ingezet om cliënten beter te kunnen helpen. Ook is de cursus bedoeld voor mensen die hun kennis en ervaring op het gebied van Qigong of van de Traditionele Chinese Geneeskunde willen uitbreiden en verdiepen. De cursus is bedoeld voor minimaal 6 en maximaal 16 deelnemers.

 


Deze cursus is geaccrediteerd door Zhong, KTNO (K8274), LVNG, BATC, VBAG, NVST. Dit betekent dat therapeuten die hierbij aangesloten zijn deze cursus bij de Taijiquan Academie kunnen volgen om aan hun nascholingsverplichting te voldoen.

 

 

 

 

 

 

Programma

Programma

Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven over de verschillende algemene Qigong vormen. Specifiek wordt aandacht geschonken aan de volgende Qigong vormen:

 1. Dao Yin Qigong. De Dao Yin Qigong is een eeuwenoude Qigong die vermoedelijk ontstaan is rond de zesde eeuw voor Christus. In het graf van koning Ma (circa 168 v. Chr.) is een lap zijde gevonden met oude illustraties van Dao Yin houdingen. Deze houdingen zijn in veel hedendaagse Qigong vormen terug te vinden. De Dao Yin Qigong wordt daarom ook wel de oorspronkelijke Qigong genoemd. Ofschoon de Dao Yin Qigong van vandaag ongetwijfeld niet gelijk is aan de oudere voorganger. De technieken in de Dao Yin Qigong zijn gebaseerd op strekken en het kloppen van de meridianen d.m.v. het gebruik van acupressuur punten.
 2. Nengh Ha Qigong. De manieren van ademhalen die het meest worden gebruikt zijn de buik- en borst ademhaling. De Nengh Ha Qigong is gebaseerd op de omgekeerde, embryonale of voorgeboortelijke ademhaling. Dit is een vorm van ademhalen waarbij de lucht die we inademen zich concentreert in ons middenrif. Bij het inademen zet het middenrif zich uit, en trekken borst en buik zich enigszins samen. Bij een uitademing trekt het middenrif zich samen en zetten borst en buik zich uit. Hierdoor worden de interne organen gemasseerd. De ademhaling wordt gecombineerd met bewegingen resulterend in een Qigong voor het gehele lichaam.
 3. Hun Yuan Qigong (Hun Yuan Nei Gong). Hun Yuan is een relatief nieuwe stroming ontstaan uit een samensmelting van Xingyiquan en Chen Stijl Taijiquan. Het doel hiervan is om de positieve eigenschappen van beide stijlen te verenigen. Deze Hun Yuan Qigong vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Door het beoefenen van deze Qigong worden alle belangrijke energie stromen en organen in ons lichaam gestimuleerd. De Hun Yuan Qigong richt zich specifiek op het werken vanuit het energetische centrum (dan tien). Van daaruit worden de bewegingen uitgevoerd, waarbij alle belangrijke energie stromen in het hele lichaam worden gestimuleerd.
 4. Vijf van Huang Qigong. Huang Xingxian (Huang Sheng-Shyan) ontwikkelde een Qigong bestaande uit vijf ontspanningsoefeningen. De oefeningen richten zich specifiek op het werken vanuit ontspanning. Door te ontspannen openen alle energie banen zich. Door het uitvoeren van de verschillende bewegingen in ontspanning kan de energie vrij stromen door het hele lichaam.

 

Van bovenstaande Qigong vormen wordt de essentie behandeld:

 1. Het werken met acupressuur punten en strekkingen, zoals bij de Dao Yin Qigong.
 2. Het werken met ademhaling, zoals bij de Nengh Ha Qigong.
 3. Het werken met dan tian rotatie, zoals bij de Hun Yuan Qigong.
 4. Het werken vanuit ontspanning, zoals bij de Vijf van Huang Qigong.

Vervolgens wordt één van deze Qigong vormen compleet behandeld.

Aan de cursisten wordt een syllabus verstuurd in PDF formaat met foto’s en een beschrijving van de oefeningen.

 

Prijs en data

Prijs

De kosten bedragen €197,- exclusief BTW.

 

Zorgverzekeraars vergoeden  vaak de kosten, of een deel hiervan als accreditatie is verleend. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar.

 

Betaalwijze: Nadat u zich heeft ingeschreven ontvangt u de factuur. Deze bevat het totaalbedrag van de cursus, inclusief materialen en de BTW. De factuur dient twee weken voor aanvang van de eerste cursusdag te worden voldaan.

 

Data

 

Deze cursus bestaat uit twee dagedelen. In het eerste dagdeel wordt uitleg gegeven over Qigong en algemene Qigong vormen. Tijdens het tweede dagdeel wordt een complete set Qigong oefeningen behandeld. Het tweede dagdeel is eventueel ook op een andere dag te volgen. Informeer hierover bij de Taijiquan Academie. 

Datum: zaterdag 9 oktober 2018

Cursus tijden: 9:00 – 16:00 uur

Kaasmarkt en deur gymzaal 200  Kaasmarktschool   

  Koppenhinksteeg 13

  2312 HX Leiden

  Route en meer informatie »

 

Datum: zondag 11 en 18 november 2018

Cursus tijden: 13:00 – 16:00 uur

Kaasmarkt en deur gymzaal 200  Kaasmarktschool   

  Koppenhinksteeg 13

  2312 HX Leiden

  Route en meer informatie »

Datum: zaterdag 16 maart 2019

Cursus tijden: 9:00 – 16:00 uur

Kaasmarkt en deur gymzaal 200  Kaasmarktschool   

  Koppenhinksteeg 13

  2312 HX Leiden

  Route en meer informatie »

Datum: zaterdag 18 mei 2019

Cursus tijden: 9:00 – 16:00 uur

Kaasmarkt en deur gymzaal 200  Kaasmarktschool   

  Koppenhinksteeg 13

  2312 HX Leiden

  Route en meer informatie »

Meer data? Bel 0715419862 of mail naar .