Artikelen 2013
linked infacebook

Nieuwsbrief van de Taijiquan Academie

De Taijiquan Academie brengt iedere maand een gratis nieuwsbrief uit met artikelen op het gebied van Taijiquan, Qigong en behandeling en therapie. Wil je de gratis nieuwsbrief ook ontvangen? Meld je dan hier aan. Onderstaand een overzicht van de artikelen die in 2013 verschenen in de Nieuwsbrief.

 

Nieuwsbrief december 2013: Stimuleer je spijsvertering

Mocht je tijdens de kerst stevig hebben getafeld of nét iets te veel oliebollen hebben gegeten tijdens de jaarwisseling dan staat in dit artikel een oefening die je hierbij kan helpen. Maak daarnaast ook vooral gebruik van de gezondheidsmassage technieken uit de Hun Yuan Qigong, zoals vermeld in de nieuwsbrief van oktober en het vrij maken van de ileocaecale klep, zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief. Meer »

 

Nieuwsbrief november 2013: Het vrij maken van de ileocaecale klep

In de vorige nieuwsbrief stond een artikel over de gezondheidsmassage technieken uit de Hun Yuan Qigong en de relatie van deze technieken met onze spijsvertering. Maar wat moet je nu doen als je problemen krijgt met je spijsvertering? In dit artikel meer over een techniek die je hierbij kan helpen: het vrij maken van de ileocaecale klep. 

 

Nieuwsbrief oktober 2013: Gezondheidsmassage technieken

Veel Qigong oefeningen hebben een relatie met de spijsvertering. In dit artikel worden de gezondheidsmassage technieken uit de Hun Yuan Qigong beschreven en de relatie van deze technieken met onze spijsvertering. Meer » 

 

Nieuwsbrief september 2013: Hemel en aarde openen en sluiten

Volgens recent onderzoek kun je in principe een Qigong oefening uit voeren door je via internet te koppelen aan een Qigong meester die, via zijn gedachten, de juiste beweging aan je over brengt. Jammer echter dat de vaardigheden die via de dataverbinding worden overgebracht niet worden over genomen. Je kunt de Qigong oefening dus later niet zelf herhalen. Ik zou er dan toch voor kiezen om de Qigong oefening zelf te leren, bijvoorbeeld door een cursus bij de Taijiquan Academie te volgen. In deze nieuwsbrief daarom een artikel over de tiende oefening uit de Hun Yuan Qigong, ‘Hemel en aarde openen en sluiten’. Na het lezen kun je zelf gaan oefenen. Meer »

 

Nieuwsbrief augustus 2013: Blokkades opsporen door visuele waarneming

In de cursus basis technieken 1 worden een viertal Taijiquan basis technieken uit de Yang stijl behandeld. Voor deze technieken worden de belangrijkste algemene richtlijnen gegeven op het gebied van: ontspanning, houding, connecties, dan tien, Yin Yang en richting en intentie. In dit artikel worden de algemene richtlijnen bij het aannemen van een juiste houding beschreven. Meer »

 

Nieuwsbrief juli 2013: Het kloppen van de rug

Bij rugklachten kan het heel goed zijn om, naast een goede en ontspannen houding, extra aandacht te besteden aan de blaas meridiaan, die aan beide zijde van de ruggenwervel loopt. Meer »

 

Nieuwsbrief juni 2013: Het openen en sluiten van het schoudergewricht

Door de gewrichten te openen, kan de energie vrij stromen. Als gewrichten worden gesloten, wordt  een blokkade in het gewricht gecreëerd. De stroming van de energie stagneert en de energie wordt als het ware opgeslagen of vastgehouden in het gewricht. 
Bij martiale toepassing kan dit soms gewenst zijn. Het lichaam wordt als het ware eerst ‘geladen’, waarbij de energie in de gewrichten wordt opgeslagen en daarna volgt een ‘release’ waarbij de energie wordt vrij gegeven.
In het dagelijkse leven is het echter aan te bevelen om de gewrichten te openen, zodat de energie vrij kan circuleren in het lichaam. Meer »

 

Nieuwsbrief mei 2013: Aandachtspunten bij de solo-vorm

De eerste Taijiquan vorm die ik leerde was de solo-vorm van Professor Zheng Manqing (Cheng Man-Ch’ing). De vorm is mij aangeleerd door meester Phoa Yan Tiong. Later volgde ik ook lessen bij de meesters Benjamin Lo en William Chen. Naast het correct uitvoeren van de houdingen en bewegingen kreeg ik een aantal belangrijke aandachtspunten mee, die bij het beoefenen van de hele solo-vorm belangrijk zijn. Als je net begint met de solo-vorm is het aan te bevelen om iedere keer dat je de vorm loopt je op één van deze aandachtspunten te concentreren. Na verloop van tijd en geduldig oefenen wordt dit aandachtspunt een deel van je vorm en kun je je op een volgende aandachtspunt concentreren. Meer »

 

Nieuwsbrief april 2013: Intern stretchen en ontspannen

Om de techniek van intern stretchen en ontspannen toe te passen kan het beste gestart worden met het aannemen van een goede houding. Normaliter staat de rug in een S-curve en is de onderrug enigszins hol, soms zelfs in extreme mate. Voor een goede houding is het de bedoeling om de rug recht te maken.  

Wil je meer weten over intern stretchen en ontspannen? Geef je dan op voor de gelijknamige cursus. Meer »

 

Nieuwsbrief maart 2013: Blokkades opsporen door visuele waarneming

Een manier om blokkades te lokaliseren is door naar de houding van iemand te kijken. Door voorkeurshoudingen en bewegingen kunnen blokkades worden veroorzaakt. Een voorbeeld hiervan is een houding waarbij de schouders naar achteren leunen. Deze houding komt vooral voor bij mannen. Hierdoor kan een blokkade ontstaan bijvoorbeeld in de onder rug, doordat hier de wervels afgesloten worden, of in de spieren doordat deze extra moeten worden aangespannen om het achterover hangen te compenseren.Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Schrijf je dan in voor de cursus Blokkades opsporen en verhelpen. Meer »

 

Nieuwsbrief februari 2013: Omgekeerde ademhaling

Een bijzonder aspect van Qigong en Taijiquan vind ik dat het je leert om alledaagse dingen, zoals lopen, adem halen en staan op een aandachtige en ontspannen manier uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is de omgekeerde, of voorgeboortelijke, ademhaling die gebruikt wordt bij de Nengh Ha Qigong. Door de omgekeerde ademhaling te beoefenen worden de interne organen gemasseerd, resulterend in een goede doorbloeding, Qi circulatie en energie opbouw. De Nengh Ha Qigong is ontworpen om de interne organen en het spierstelsel te versterken. Het beoefenen van deze Qigong is gericht op het verbeteren van de algemene gezondheidstoestand en het vertragen van het verouderingsproces, resulterend in levendigheid en vitaliteit. De omgekeerde ademhaling wordt in dit artikel uitgelegd. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de Nengh Ha Qigong? Schrijf je dan in voor de cursus Nengh Ha Qigong. Meer »

 

Nieuwsbrief januari 2013: Onderzoeken naar Taijiquan in 2012

In de vorige nieuwsbrief stond het artikel ‘Het nut van Qigong’ waarin het positieve aspect van Qigong op de gezondheid werd vermeld. Heeft Taijiquan een vergelijkbaar positief aspect? Uiteraard, zou je zeggen, want Taijiquan kun je immers ook zien als een vorm van Qigong. Om dit te onderbouwen onderstaand een samenvatting van de belangrijkste onderzoeken uit 2012, die de US National Library of Medicine en de National Institutes of Health via PubMed van  het National Center for Biotechnology Information (NCBI) hebben vermeld. Meer »