Houding
linked infacebook

Het aannemen van een juiste houding is belangrijk bij het beoefenen van Taijiquan. In dit artikel worden de belangrijkste algemene richtlijnen beschreven met betrekking tot het aannemen van de juiste houding. Afhankelijk van de techniek kunnen er aanvullingen of afwijkingen zijn op deze algemene richtlijnen.


Normaliter staat de rug in een S-curve en is de onderrug enigszins hol, soms zelfs in extreme mate. Bij het beoefenen van Taijiquan is het de bedoeling om de rug recht te maken.  


Het bekken is ontspannen en enigszins gekanteld, de kin is iets ingetrokken en de kruin wijst omhoog. Hierdoor ontstaat het gevoel alsof je hoofd aan een touwtje hangt. Dit is wat wordt bedoeld met ‘het hoofd ophangen’ of ‘de schedel hoog dragen’. Dit gevoel wordt nog versterkt door je aandacht in gelijke mate naar boven en naar beneden te richten. Hierdoor wordt het tevens eenvoudiger om de gewrichten, met name de ruggenwervels, te openen.


In de Yang stijl is het lichaam rechtop. Het puntje van de tong wordt net boven de tanden tegen het tandvlees gedrukt. Je blik is kalm maar alert, niet hol of geforceerd. Richt je blik nagenoeg parallel aan de vloer op een punt 30-40 meter verderop. Ontspan de borst en laat het borstbeen enigszins zinken. Ontspan de schouders en laat deze enigszins afhangen.
In de voorwaartse stand, staat een been voor met hierop het meeste gewicht (60-70 %), op het achterste been rust een lager percentage van het lichaamsgewicht (40-30%). De knie van het voorste been is boven de middelvoet. De armen moeten los, ontspannen en enigszins rond zijn. Het puntje van de elle boog wijst naar beneden en de elle boog is gezonken, zodat de schouders kunnen ontspannen. De gewrichten zijn gericht naar de as van je tegenstander/partner. Als je de houding solo uitvoert, neem je je eigen as als referentie kader. En plaats je een denkbeeldige partner recht tegenover jezelf. 


Wil je meer weten over de vier basis technieken en de richtlijnen op het gebied van: ontspanning, houding, connecties, dan tien, Yin Yang en richting en intentie? Geef je dan op voor de cursus Basistechnieken 1.