Het openen en sluiten van het schoudergewricht
linked infacebook

Door de gewrichten te openen kan de energie vrij stromen. Als gewrichten worden gesloten wordt in feite een blokkade in het gewricht gecreëerd. De stroming van de energie stagneert en de energie wordt als het ware opgeslagen of vastgehouden in het gewricht. 
Bij martiale toepassing kan dit soms gewenst zijn. Het lichaam wordt als het ware eerst ‘geladen’ waarbij de energie in de gewrichten wordt opgeslagen en daarna volgt een ‘release’ waarbij de energie wordt vrij gegeven.
In het dagelijkse leven is het echter aan te bevelen om de gewrichten te openen, zodat de energie vrij kan circuleren in het lichaam.
Het schoudergewricht kan worden gesloten door:

  1. De schouder als het ware in de kom te trekken, van buiten naar binnen;
  2. Door de schouder naar voren te bewegen en voor aan te trekken. De schouder sluit van voor en is achter open;
  3. Door de schouder naar achteren te bewegen en achter aan te trekken. De schouder sluit achter en is voor open.

Het schoudergewricht kan worden geopend door de schouder recht te houden, niet naar voor en niet naar achter, en de schouder enigszins naar buiten te brengen. Hierdoor ontstaat wat ruimte in het gewricht. Hierbij moet je zoveel mogelijk ontspannen. 
De schouder is gerelateerd aan de heup dus door de schouder te openen kan ook de heup worden geopend en vice versa.
Wil je meer weten over het openen en sluiten van gewrichten en andere technieken voor een goede gezondheid? Geef je dan op voor de cursus Heal yourself! of de cursus Blokkades opsporen en verhelpen.