Het vrij maken van de ileocaecale klep
linked infacebook

De ileocaecale klep of klep van Bauhin vormt de overgang van het laatste deel van de dunne darm naar het eerste deel van de dikke darm. Deze klep reguleert de stroom van verteerd voedsel naar de dikke darm, zodat afvalstoffen van het voedsel je lichaam via de dikke darm kunnen verlaten. Ook voorkomt hij dat ontlasting vanuit de dikke darm terugkomt in de dunne darm. De klep heeft twee randen die in de dikke darm uitsteken. Als de dikke darm vol is, drukt de inhoud tegen deze randen, waardoor de klep gesloten is. Daardoor wordt terugstroming naar de dunne darm voorkomen. Daarnaast ligt rond het onderste gedeelte van de dunne darm, vlak naast de ileocaecale klep, een verdikte spierlaag die als kringspier werkt. Meestal is deze kringspier half samengetrokken, waardoor slechts een beperkte hoeveelheid van de half-vloeibare darminhoud per dag in de dikke darm terecht kan komen. Dit mechanisme zorgt ervoor dat er in de dunne darm meer stoffen uit het voedsel kunnen worden geabsorbeerd. De ileocaecale klep wordt gereguleerd door een verzameling zenuwen in de darmwand, evenals door zenuwen die aan het ruggenmerg ontspringen, de zogenoemde sympathische zenuwen. Als het ritmisch openen en sluiten van deze klep in de war wordt gebracht kunnen allerlei problemen ontstaan. Gifstoffen kunnen dan terugkeren in je lichaam en zo ziekten en klachten veroorzaken zoals spijsverteringklachten, pijn  in de onderrug, opeenhoping van gifstoffen (in de nieren), bronchitis, exceem.
De klep zit aan de rechterkant van je lichaam tussen de dunne en de dikke darm.
Om de klep af te stellen doe je het volgende:

  1. Leg je rechterhand tegen je rechterheupbeen, met je pink tegen de binnenkant ervan. Je hand ligt nu op de ileocaecale klep.
  2. Leg je linkerhand op de overeenkomstige plek tegen de binnenkant van je linker heupbeen. Hier ligt de klep van Houston (feitelijk zijn het de kleppen van Houston, dit zijn  3 à 4 kleppen voor de  overgang van dikke darm naar rectum of endeldarm). Als je beide kleppen opnieuw afstelt, ontstaat er symmetrie tussen beide. 
  3. Masseer deze plekken door druk te zetten en bij een diepe inademhaling de vingers van je beide handen 15 tot 20 centimeter omhoog te trekken. Let hierbij op dat je druk blijft uitoefenen.
  4. Schud op een uitademing de energie van je handen naar de aarde en breng je handen weer in  de uitgangspositie. Herhaal deze beweging circa vier keer (langer of korter als je denkt dat dat beter of nodig is).
  5. Sluit af door je vingers één keer met druk neerwaarts te duwen.

Wil je meer te weten over technieken bij het voorkomen en oplossen van problemen met je spijsvertering? Informeer dan naar de workshop Spijsvertering Qigong.
Bronnen:
http://www.medicinfo.nl/
wikipedia: http://en.wikipedia.org/
Donna Eden met David Feinstein
Werken met energetische geneeskunde : voor een uitgebalanceerd, gezond, vitaal en vreugdevol leven, ISBN 9778-94-013-0016-2