Gezondheidsmassage technieken
linked infacebook

In de Hun Yuan Qigong komen diverse gezondheidsmassage technieken voor. Bij deze technieken  worden meridiaan punten gemasseerd. In dit artikel behandel ik enkele van deze technieken en de relatie van het orgaan waarnaar de meridiaan vernoemd is,  met de spijsvertering.
De technieken worden uitgevoerd vanuit schouderbreedte.

 

Oefening 1.
Beweeg je handen van je nek over je hoofd naar voren tot je keel. Ga terug over je kaaklijn. Je handpalmen zijn hierbij naar jezelf gericht.  Je raakt de huid niet aan. Herhaal dit negen keer.

Relatie met de spijsvertering:
Bij het uitvoeren van deze oefening beweeg je met je handen langs de galblaas-, blaas- en maagmeridiaan.
In de galblaas wordt de gal opgeslagen die nodig is voor het verteren van vetten. De maag speelt een belangrijke rol in het verteren van voedsel, de blaas bij het uitscheiden van urine.

 

Oefening 2.
Doe snel de kiezen op elkaar en los; herhaal dit 36 keer. Slik het  speeksel dat vrij komt in 3 keer door. Niet te hard slikken. Volg het speeksel met je aandacht naar de dan tian.

Relatie met de spijsvertering:
Deze oefening richt zich op het verstevigen van je tandvlees, tanden en kiezen. Onze tanden en kiezen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering door het kauwen van voedsel. Ook het aanmaken van speeksel speelt een belangrijke rol. Door het speeksel met aandacht te volgen, volg je de route van de spijsvertering via de mond, tong en slokdarm.

 

Oefening 3.
Klop met de rechter hand één keer op de linker schouder. Maak hierbij een romprotatie naar rechts en verplaats je gewicht. Klop daarna met de linker hand op de rechter schouder. Herhaal dit 36 keer.

Relatie met de spijsvertering:
De rotatie van je romp zorgt al voor een interne massage van je organen, waaronder de organen in de buikholte. Bij het kloppen van je hand op je schouder klop je op punten van de maagmeridiaan en tevens op galblaas 21.

 

Oefening 4.
Klop heel zacht op de knieschijf, herhaal negen keer. Klop vervolgens aan de buitenkant van de knieschijf, herhaal negen keer.

Relatie met de spijsvertering:
Rond de knieschijf bevinden zich de punten maag 35, lever 2 en lever 4. Deze punten worden gestimuleerd door deze oefening.  De maag speelt een belangrijke rol in het verteren van voedsel. De functie van de lever is veelzijdig. De lever zorgt onder andere voor de afbraak van schadelijke stoffen.