Artikelen 2014
linked infacebook

Nieuwsbrief van de Taijiquan Academie

De Taijiquan Academie brengt iedere maand een gratis nieuwsbrief uit met artikelen op het gebied van Taijiquan, Qigong en behandeling en therapie. Wil je de gratis nieuwsbrief ook ontvangen? Meld je dan hier aan. Onderstaand een overzicht van de artikelen die in 2014 verschenen in de Nieuwsbrief.

 

Nieuwsbrief december 2014: Het spuug en de nier

Ik heb in de loop der jaren verschillende Qigong vormen bestudeerd en beoefend. Sommige Qigong oefeningen waren mij in eerste instantie niet geheel duidelijk maar bleef ik trouw oefenen op de manier zoals ze aan me waren doorgegeven. Eén van de oefeningen waarvan de betekenis en het nut me in het begin niet geheel duidelijk was, ging als volgt. Meer »

 

Nieuwsbrief november 2014: Corporate Tai Chi

Volgens een onderzoek uitgevoerd door TNO in 2010 bedroegen de verzuimkosten in Nederland ruim 12,6 miljard euro. Dit betreft dan alleen nog maar de kosten van het daadwerkelijk afwezig zijn, dus exclusief aanvullende kosten zoals productiviteitsverlies, verloren orders/klanten, kosten van vervanging enz. Momenteel wordt veelal een gemiddelde gehanteerd van €250,- aan kosten voor de werkgever per dag dat een medewerker ziek is. Hierin zijn dan de loondoorbetaling, arbodienstverlening, productie verlies en vervangingskosten meegenomen. Een gemiddeld bedrijf van 100 werknemers, uitgaande van 228 werkdagen en een ziekteverzuim van 5%, is dan zo’n €285.000,- per jaar kwijt. Meer »

 

Nieuwsbrief oktober 2014: Qigong voor Parkinson patiënten

Op vrijdag 12 september j.l. heb ik een introductie les Chi Kung voor mensen met Parkinson bijgewoond van Robberto Bos. Robberto heeft het initiatief genomen om een speciale Qigong les te starten waar gerichte oefeningen gegeven worden aan Parkinson patiënten. Een mooi initiatief! Meer »

 

Nieuwsbrief september 2014: De zin van Taijiquan als vechtkunst

Mijn vriend Jakob Sonnenberg trainde 1,5 jaar bij Prof. Lin Jianhua als privé leerling in huis en leerde van hem xingyiquan en baguazhang. Jakob en ik hebben onze ervaringen uitgewisseld en van hem heb ik veel geleerd van Xingyiquan. Jakob vertelde me indertijd dat de Chinezen de interne martiale kunsten als volgt karakteriseren:
• Baguazhang: the ultimate of movement;
• Xingyiquan: the ultimate of power;
• Taijiquan: the ultimate of fighting.
De critici zullen denken: ‘Taijiquan the ultimate of fighting’? Hoe kan dat nu? Meer »

 

Nieuwsbrief augustus 2014: De zin van Taijiquan voor de gezondheid

Dat Taijiquan goed is ter bevordering van de gezondheid is inmiddels wel bekend. Qigong werd altijd al beoefend ten behoeve van de gezondheid en Taijiquan is in feite ook een vorm van Qigong in beweging. Ook wetenschappelijk is hiervoor ruimschoots het bewijs geleverd Meer »

 

Nieuwsbrief juli 2014: De zin vanTaijiquan ter meditatie en ontspanning

Toen ik een tiener was las ik een boek over Zen meditatie. Enige tijd later ging ik naar een Zen meditatie sessie. Ik vond het erg lastig. Ik moest gaan zitten in de bekende lotus houding (ik deed een halve lotus) en nergens aan denken. Ik mocht ook niet denken aan ‘nergens aan denken’ wat natuurlijk prompt gebeurde. Meer »

 

Nieuwsbrief juni 2014: Taijiquan ter bevordering van de gezondheid

In de maanden juni en juli zijn er weer diverse cursussen te volgen. Op dinsdag 3 en vrijdag 6 juni starten we met een nieuwe cursus: ASSjezetegenkomt. Tijdens deze cursus leer je beter omgaan met mensen die een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebben. De training is gebaseerd op verhalen van ervaringsdeskundigen, begeleiders en orthopedagogen die zich hebben gespecialiseerd in deze doelgroep. Het is een zeer interactieve training, bedoelt voor therapeuten die meer inzicht willen krijgen in personen met een vorm van Autisme. Accreditatie voor deze cursus is inmiddels verleend door Zhong. De cursus wordt gegeven door Paula Zandstra. Paula Zandstra is ervaringsdeskundige op het gebied van Autisme. Ik ben blij dat ik met Paula samen mag werken om Autisme meer onder de aandacht te brengen. In deze nieuwsbrief staat een artikel over recente onderzoeken naar de positieve effecten van Taijiquan ter bevordering van de gezondheid. Meer »

 

Nieuwsbrief mei 2014: De zes harmonieën en de vijf elementen bij Xingyiquan

Tijdens de workshop Xingyiquan worden de vijf basis technieken van Xingyiquan behandeld: metaal, water, hout, vuur en aarde.  In deze nieuwsbrief staat een artikel met een introductie van deze vijf elementen en de zes harmonieën. Meer »

 

Nieuwsbrief april 2014: Drukken (Ji)

Eén van de technieken die in de cursus Basis technieken 1 wordt behandeld is de techniek drukken (Ji).
In deze nieuwsbrief een artikel over deze techniek met de belangrijkste aandachtspunten. Drukken (Ji) is een rechte beweging waarbij gebruik wordt gemaakt van nier energie. Meer »

 

Nieuwsbrief maart 2014: Qigong oefeningen liggend in je bed

Voor het beoefenen van Qigong is het vaak lastig om hier de tijd voor te vinden. Je hoeft echter niet een complete Qigong uit te voeren. Een paar minuten per dag oefenen is al goed. Je kunt je dag zelfs beginnen met een Qigong terwijl je nog in je bed ligt of ermee eindigen vlak voor het slapen gaan. In deze nieuwsbrief een artikel hierover. Meer »

 

Nieuwsbrief februari 2014: Principes bij het trainen van Dim-Mak

De motieven van mensen om Taijiquan te trainen zijn nogal divers.

Veel genoemde motieven zijn:
1. Om de gezondheid te verbeteren;
2. Als een vorm van meditatie;
3. Als martiale kunst.

Toen ik begon met Taijiquan woog voor mij het derde motief het zwaarst. In de loop der jaren ben ik mijn aandacht gaan verleggen van Taijiquan als martiale kunst naar meditatie en gezondheid. Eén van de aspecten die Taijiquan tot een realistische en effectieve martiale kunst maakt is het gebruik van vitale punten, ook wel Dim-Mak genaamd. De vitale punten worden zowel  gebruikt ten behoeve van de bevordering van de gezondheid als bij het effectief uitschakelen van een mogelijke tegenstander. De wijze waarop gebruik wordt gemaakt van de vitale punten is echter verschillend. In deze nieuwsbrief daarom een artikel over de principes bij het trainen van Dim-Mak. Meer »

 

Nieuwsbrief januari 2014: Beschrijf een vierkant met je kin

Deze oefening voor je nek is afkomstig van de Qigong Xing Shen Zhuang van professor Wang Ting Jun. Door deze oefening te doen gebruik je al je nekwervels en leer je deze ontspannen te bewegen. Het is een goede oefening voor de bewegelijkheid en flexibiliteit van je nek. Meer »