Drukken (Ji)
linked infacebook

Drukken (Ji) is een rechte beweging waarbij gebruik wordt gemaakt van nier energie.
Vanuit de overgang van terugtrekken beweegt de linkerhand door in een cirkel beweging en ontmoet de rechterhand die langzamer beweegt op de neus navel lijn, waarbij de muizen van de handen tegen elkaar komen. Vervolgens wordt de onder rug enigszins bol en bewegen de armen naar voren. Je kunt hierbij je gewicht wat naar beneden brengen.

 

Ontspanning.

Voor de ontspanning is het belangrijk om de ellebogen laag te houden. Hierdoor kunnen ook de schouders ontspannen.

 

Houding.

De armen zijn enigszins rond. De rechter elleboog niet te veel buigen en ook niet te dicht bij je boven lichaam laten komen waardoor de rechter arm vast komt te zitten.

 

Connecties.

De schouders staan in connectie met de heupen, de ellebogen met de knieën. De beweging is een duwende beweging recht naar voren. De verbinding van de voeten naar de handen is kruiselings, de rechtervoet met de linkerhand en de linkervoet met de rechterhand.

 

Dan tien.

Een duwende beweging recht naar voren. Kwartier 1 en kwartier 2 worden doorlopen. Als de duwende beweging is afgerond kun je je aandacht sturen naar je achterste been. Hierdoor eindig je de beweging gecentreerd in je dan tien. 

 

Yin Yang.

Het gewicht gaat voor 70% in het voorste been (Yang) en voor 30% in het achterste been (Yin).
Wat betreft de armen en handen zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de applicatie die je toe wilt passen. Je kunt de voorste hand Yin maken en de achterste hand Yang of je kunt eerste de voorste hand Yang maken (en hiermee al een eerste slag maken naar het lichaam van je tegenstander) dan de je voorste hand Yin maken en je achterste hand Yang (en die doen landen op de voorste hand voor een tweede slag).

 

Richting en intentie.

Recht naar voren. Voor martiale toepassing is het aan te bevelen om de vingers van je achterste hand omhoog te laten wijzen. Hierdoor wordt een alert bewustzijn gestimuleerd. Voor meditatie doeleinden kunnen de vingers meer in de richting van de onderarm worden gebracht.

 

Wil je meer weten over deze of andere basis technieken geef je dan op voor de cursus Basis technieken 1. Voor meer info: http://www.taijiquanacademie.nl/index.php/opleidingen/taijiquan/basis-technieken-taijiquan-1.