Het spuug en de nier
linked infacebook

 

Ik heb in de loop der jaren verschillende Qigong vormen bestudeerd en beoefend. Sommige Qigong oefeningen waren mij in eerste instantie niet geheel duidelijk maar bleef ik trouw oefenen op de manier zoals ze aan me waren doorgegeven. Eén van de oefeningen waarvan de betekenis en het nut me in het begin niet geheel duidelijk was, ging als volgt.


Draai je tong rond je tandvlees om spuug te produceren. Verzamel het spuug in je mond en slik het door. Volg de weg van het spuug met je aandacht naar binnen, via je slokdarm naar je Dan Tian.
Met spuug wordt hier de vertaling van het Chinese woord ‘tuo’ bedoeld, dat soms ook vertaald wordt als speeksel. Het spuug is een dikke vloeistof in de mond, dat wordt afgescheiden ter hoogte van de basis van de tong en de achterkant van de keel. Het spuug is een vloeistof die volgens de Chinese Geneeskunst de nier bevochtigd en gunstige effecten heeft op Nier Jing. Excessief spugen wordt beschouwd als negatief voor Nier Jing.


Wat is nu Nier Jing? Jing is één van de vitale substanties volgens de Chinese Geneeskunst. Het wordt meestal vertaald als ‘essentie’. Nier Jing wordt samengesteld uit het Voorhemelse Jing en het Nahemelse Jing. Het Voorhemelse Jing ontstaat tijdens de conceptie. Dit Jing voedt het embryo en de foetus tijdens de zwangerschap, ondersteund door de voeding door de nier van de moeder. Het Voorhemelse Jing bepaalt de basisconstitutie, sterkte en vitaliteit van ieder individu. Het Voorhemelse Jing neemt gedurende ons leven af, maar kan positief worden beïnvloed door de interactie met het Nahemelse Jing. Het Nahemelse Jing is Jing dat na de geboorte wordt geëxtraheerd uit voedsel en vloeistoffen. Het Nier Jing ontstaat uit de combinatie van het Voorhemelse en het Nahemelse Jing. Net als het Voorhemelse Jing is het een overgeërfde energie die onze constitutie bepaald. Nier Jing bepaalt onze groei, voortplanting, ontwikkeling, seksuele rijping en veroudering. Nier Jing interageert met het Nahemelse Jing en kan hierdoor worden aangevuld.


Het Jing van mannen heeft cycli van 8 jaar en het Jing van vrouwen heeft cycli van 7 jaar. Zo worden bij meisjes op het 7de jaar de melk tanden vervangen door een permanent gebit, op de leeftijd van 14 begint de menstruatie. Bij 21 jaar is de Nier Jing op het hoogtepunt, komen de verstandskiezen door en is de groei maximaal. Op 28 jarige leeftijd zijn de pezen, botten en het lichaam sterk en groeit het haar op zijn langst... Bij mannen volgt het Jing een vergelijkbare cycli van 8 jaar. Hierdoor kan bijvoorbeeld verklaard worden waarom de puberteit bij jongens vaak wat later begint dan bij meisjes.


Volgens deze theorie is het dus zaak om zuinig te zijn op je Jing en, in het bijzonder, je Voorhemelse Jing. De laatste kan immers gedurende je leven alleen maar verder afnemen: het normale verouderingsproces. Je Voorhemelse Jing kun je dus niet doen toenemen maar je Nahemelse Jing en Nier Jing wel. Spuug voedt het Nier Jing, waardoor in feite je Voorhemelse Jing minder snel af neemt, resulterend in een vertraagd verouderingsproces. Blijf dus vooral je Qigong doen en niet te veel spugen!