Qigong voor Parkinson patiënten
linked infacebook

Op vrijdag 12 september j.l. heb ik een introductie les Chi Kung voor mensen met Parkinson bijgewoond van Robberto Bos. Robberto heeft het initiatief genomen om een speciale Qigong les te starten waar gerichte oefeningen gegeven worden aan Parkinson patiënten. Een mooi initiatief!

 

Circa 15 jaar geleden kreeg een vriend van Robberto de ziekte van Parkinson. De reguliere medische wereld beschouwt deze ziekte als niet te genezen. Robberto ging vervolgens op zoek naar alternatieve manieren. Hij kwam op het spoor van Janice Walton-Hadlock. Zij specialiseert zich al decennia in de alternatieve behandeling van Parkinson.

 

De aanpak die wordt gehanteerd gaat er vanuit dat ergens in lichaam/geest een blokkade, een trauma zit. Die verstoort bepaalde energiestromen door de meridianen, waardoor de hersenen niet goed meer functioneren. Het idee achter de behandeling is om de blokkade op te heffen, zodat er langzaam herstel op gang kan komen. Dat opheffen van blokkades gebeurt vooral met de methode “Yin Tui Na”. Deze methode werd vroeger ook wel “Forceless Spontaneous Release” (FSR) genoemd.

 

Robberto is indertijd niet verder gegaan met deze methode. Hij gaf indertijd Qigong trainingen en wilde hier mee verder gaan. Hij had toen al wel het idee dat Qigong heel geschikt zou kunnen zijn voor Parkinson patiënten. Op basis van zijn kennis en ervaring en verder onderzoek heeft hij nu een Qigong training samengesteld voor Parkinson patiënten die hij verder gaat verfijnen. Ik wens Robberto hiermee heel veel succes!