Blaas 55
linked infacebook

De wijze waarop Taijiquan en Qigong werkt en hoe dit precies een bijdrage aan je gezondheid kan leveren blijft voor mij een onderwerp van studie. Vaak zit dit ook in details van bewegingen. Het gebruik van punten bij Qigongs is bekend. Vaak worden bij de uitvoering punten geklopt of gemasseerd. Zo sluit de Hun Yuan Qigong af met massage technieken waarbij van top tot teen en over je hele lijf punten worden gemasseerd. In de Dao Yin Qigong wordt geklopt op specifieke punten. In beide Qigongs wordt de positieve richting van de energie gestimuleerd. Minder bekend is het gebruik van punten in Taijiquan vormen en bewegingen. Zo kreeg ik van een cursist een tip over het contact maken met blaas 55 bij het uitvoeren van een beweging met het zwaard.


Blaas 55 ligt op de blaas meridiaan, net onder de knieholte. Het gebruik voor kyusho-jutsu of Dim-Mak is beschreven door Erle Montaigue in ‘The encyclopedia of Dim-Mak’. Volgens dit boek kan dit punt spasmen van het onderbeen en blackout veroorzaken. Dit is dan natuurlijk als je het punt gebruikt voor de vechtkunst om je tegenstander aan te vallen. In het genoemde voorbeeld van de zwaard vorm gaat het echter om de gezondheidsaspecten. Volgens hetzelfde boek kan dit punt gebruikt worden bij lage rugpijn, irritatie, gevoelloosheid, paralyse en bloedplassen.


Je kunt dit punt activeren als je je benen achter elkaar kruist, waarbij de knie van je achterste been net onder de knieholte de achterkant van het voorste been raakt. Heb je moeite om het punt te vinden? Kijk dan eens op deze website https://theory.yinyanghouse.com/acupuncturepoints/bladder_meridian_graphic.