Het draaien van de voorste voet
linked infacebook

Een tip die ik ooit kreeg tijdens een les pushing hands was het draaien van de voorste voet. Probeer deze techniek eens uit. Het geeft een verassend effect en is eenvoudig toe te passen.

Oefening
Je staat samen met je partner in een pushing hands houding. Dat wil zeggen jullie staan schouder breedte recht tegenover elkaar. Rechter voet voor en rechter hand voor. De voorste voeten staan hierbij op een (denkbeeldige) lijn tussen jullie beiden in. De afstand is dus niet al te groot. De rechterhanden maken contact met elkaar. Jouw linkerhand maakt contact met de rechter elleboog van je partner en je partners linker hand maakt contact met jouw rechter elleboog. Zie ook de foto op de website van de twee heren die pushing hands doen (de dames niet deze hebben de uitgangspositie al verlaten).

Van hieruit kun je cirkels draaien waarbij degene die naar voren gaat duwt en de andere volgt. De elleboog van je partner wordt hierbij gecontroleerd zodat deze niet met zijn elleboog in kan komen. In deze houding is het best lastig om je partner uit evenwicht te duwen. Als je vooruit beweegt en duwt, duw je namelijk in de richting van het achterste been van je partner.

 

Probeer nu het volgende. Terwijl je naar voren beweegt en duwt draai je je voorste voet in de richting van de as van je partner. Je laat je voorste hiel hierbij staan en de tenen draai je een beetje waarbij je tenen wijzen in de richting van de neus-navel lijn van je partner. Hierdoor verandert de richting van de duw. Je duwt je partner nu niet langer in zijn achterste voet maar neemt nu een diagonale richting, waar je partner weinig steun heeft van zijn voeten.


Succes met oefenen!