Pericard 7
linked infacebook

De wijze waarop Taijiquan en Qigong een bijdrage aan je gezondheid kan leveren blijft een interessant onderwerp van studie. Vaak zit dit ook in details van bewegingen.


Bij het uitvoeren van Qigong wordt vaak gebruik gemaakt van punten om de gezondheid te verbeteren. Vaak worden hierbij punten geklopt of gemasseerd. Zo sluit de Hun Yuan Qigong af met massage technieken waarbij van top tot teen en over je hele lijf punten worden gemasseerd. In de Dao Yin Qigong wordt geklopt op specifieke punten. In beide Qigongs wordt de positieve richting van de energie gestimuleerd.

 

Taijiquan is een vechtkunst, maar kun je ook zien als een vorm van Qigong. Het gebruik van punten in Taijiquan vormen en bewegingen is minder bekend. In een eerder artikel refereerde ik naar het gebruik van het punt ‘blaas 55’ in de zwaardvorm. Onlangs kreeg ik tijdens een les in de Wu stijl de tip van het punt Pericard 7.

 

Bij het uitvoeren van de Wu stijl Taijiquan komen veel houdingen voor waarbij de hand contact maakt met de pols. Een detail bij het aannemen van deze houdingen is dat hierbij de hand contact maakt met het punt Pericard 7. Pericard 7, ‘Daling’ in het Engels vertaald als ‘Great Mound’ is een punt op de pericard meridiaan. Vrij vertaald naar Deadman [1], heeft dit punt de volgende acties:

  • Klaart hitte van het hart en kalmeert de geest;
  • Harmoniseert de maag en de darmen;
  • Maakt de borst vrij;
  • Koelt het bloed en schoont de voedende substanties.

Mooi om tijdens het oefenen van Wu stijl Taijiquan al deze voordelen mee te nemen! Maar er is nog meer.

 

De andere hand maakt contact met Pericard 7 op de pols. Maar welk deel van de hand precies?
Dit is de middelvinger en om precies te zijn de tip van de middelvinger. Op de tip van de middelvinger ligt het punt Pericard 9. Het is het laatste punt op de Pericard meridiaan. Pericard 9, ‘Zhongchong’ in het Engels vertaald als ‘Middle Rushing’ heeft, vrij vertaald naar Deadman [1], de volgende acties:

  • Klaart hitte van het Pericardium en herstelt het bewustzijn;
  • Klaart het hart en verlicht de tong;
  • Klaart zomer hitte.

 

Behalve de positieve aspecten van bovenstaande acties van genoemde punten worden de linker en rechter kant van de meridiaan met elkaar in contact gebracht. Tot zover de helende en positieve aspecten voor de gezondheid. Kan deze kennis ook een bijdrage leveren aan het verbeteren van Taijiquan als vechtkunst?

 

Om een antwoord hierop te krijgen, raad ik je aan om een van de standen uit te proberen waarbij je partner duwt op je onderarmen in jouw richting. Probeer dit uit met dezelfde druk waarbij je de ene keer Pericard 7 en 9 met elkaar verbindt en de andere keer niet, door de locatie waarop je hand met de pols contact maakt iets aan te passen. Je zult het verschil ongetwijfeld merken!

 

Bron: [1] Peter Deadman & Mazin Al Khafaji with Kevin Baker: ' A Manual of Acupuncture', ISBN 978-0-9510546-5-9