Meester Ma Jiang Bao
linked infacebook

Meester Ma Jiang Bao werd geboren in Shanghai op 31 oktober 1941. Hij kom uit een beroemde Taijiquan familie. Zijn grootvader is Wu Jiang Quan, de stichter van de Wu (Jian Quan) Taijiquan stijl. Zijn vader is de beroemde Grootmeester Ma Yueh Liang (https://en.wikipedia.org/wiki/Ma_Yueliang) en zijn moeder de even zo beroemde Grootmeester Wu Ying Hua (https://en.wikipedia.org/wiki/Wu_Ying-hua ). Voor de stamboom van de familie, zie: http://wu-taichi.co.za/wtccsa05_2famtree.htm

In 1986 kwam meester Ma naar Nederland, samen met zijn vader Ma Yueh Liang. Zijn vader keerde na vier maanden huiswaarts. Meester Ma vestigde zich in Rotterdam om van daaruit de Wu stijl Taijiquan te verbreiden. Meester Ma heeft zich sindsdien ingezet om de Wu stijl in al zijn facetten te onderwijzen en verbreiden. Meester Ma en zijn leerlingen hebben les gegeven in verschillende landen, waaronder: Nederland, Duitsland, Engeland, Denemarken, Spanje en Zuid-Afrika.

Meester Ma heeft tijdens zijn lessen vele vormen doorgegeven, waaronder de solo vorm, de zwaard vorm, de breedzwaard vorm, de speer vorm en de snelle vorm. Zijn instructies waren heel precies en nauwgezet. Daarnaast onderwees hij een gedegen set van tui shou, pushing hands, oefeningen.

Meester Ma is onder andere bekend geworden door zijn vele demonstraties, waaronder demonstraties in pushing hands. Ik herinner me zelf een pushing hands demonstratie waarbij hij zijn partners moeiteloos en vele meters van zich af liet belanden. Zijn pushing hands was heel zacht, zoals ik zelf heb kunnen ervaren tijdens een workshop met hem.

Meester Ma beschikte over een enorme kennis en ervaring. Zijn overlijden, op 13 oktober 2016, is een groot verlies voor de Taijiquan gemeenschap.