Pushing hands wedstrijd vormen
linked infacebook


Pushing hands is heel geschikt om zelfverdedigingstechnieken te leren en je sensitiviteit te ontwikkelen. Pushing hands kun je ook doen in competitie vorm.
Er bestaan drie manieren om pushing hands wedstrijden uit te voeren:
1. Fixed-step pushing hands;
2. Moving-step pushing hands;
3. Essential pushing hands.

Bij Fixed-step pushing hands mogen de voeten niet verplaatst worden en moet de tegenstander, vanuit stand, uit balans gebracht en weggeduwd worden. De deelnemers staan hierbij tegenover elkaar met de voeten op één lijn en moeten proberen door het uitvoeren van taijiquan technieken de ander in onbalans te brengen zodat deze één of twee voeten moet verplaatsen.

Bij Moving-step pushing hands mogen de deelnemers meer bewegen. Er is een speelveld afgezet in de vorm van een cirkel waarin de deelnemers zich mogen verplaatsen.Door de juiste positie in te nemen kunnen de deelnemers een positie creëren waaruit een reglementaire taijiquan techniek kan worden uitgevoerd.

Essential pushing hands zit een beetje tussen Fixed-step en Moving-step in. Qua uitvoering komt dit type het meest overeen met de fixed-step pushing hands. Het verschil daarmee is dat het is toegestaan een stap te maken (voorwaarts dan wel achterwaarts) om een partner uit balans te brengen.
Als je kennis wil maken met één of meer van deze vormen dan kan dat op 24 september a.s., tijdens de Leidse Taijidag op 8 oktober a.s. of op het STN Festival van zondag 6 November a.s. in Utrecht, tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen Pushing hands.