De Dikke Darm Meridiaan
linked infacebook

De Dikke Darm Meridiaan heeft in de Traditionele Chinese Geneeskunde betrekking op 'los laten', zowel in letterlijke als figuurlijke zin. In letterlijke zin is dat gemakkelijk te begrijpen. De Dikke Darm is immers, ook Westers gezien, de plaats waar onze ontlasting ons lichaam verlaat. In de Traditionele Chinese Geneeskunst geldt dit ook in figuurlijke zin. Enkele voorbeelden hiervan zijn: het 'los laten' van kinderen die het ouderlijk huis verlaten, het 'los laten' van gedachten en gebeurtenissen die te maken hebben met je vorige baan, of met die relatie die je inmiddels beëindigd hebt.

De Hun Yuan Qigong wordt afgesloten met een aantal massage oefeningen. Bij deze massage oefeningen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van acupunctuur punten. Eén van deze oefeningen maakt gebruik van twee punten op de Dikke Darm Meridiaan. Eigenlijk gaat het zelfs om vier punten op de Dikke Darm Meridiaan omdat de oefening zowel links als rechts wordt uitgevoerd.

Oefening

Je staat rechtop met je voeten op schouderbreedte. Je armen houd je gestrekt voor je, ongeveer op schouderhoogte. Als dat te zwaar is of je hebt moeite om je schouders laag en ontspannen te houden kun je je armen iets laten zakken. Je handen zijn met de palmen naar beneden gericht. De regio van de duim en wijsvinger van beide handen zijn hierbij naar elkaar gericht.

De massage bestaat eruit dat je de punten Dikke Darm 3 en Dikke Darm 4 ontspannen tegen elkaar aan klopt. Het punt bij de knokkel van je wijsvinger die het dichtste bij je lichaam is, is het punt Dikke Darm 3 (het punt aan de andere kant van de knokkel van je wijsvinger, van je lichaam af, is Dikke Darm 2). Het punt Dikke Darm 4 kun je vinden door je duim tegen je wijsvinger aan te drukken. Het punt Dikke Darm 4 vind je op het hoogste punt van de bobbel die nu tussen de botjes van je duim en wijsvinger ontstaat. Het punt ligt ongeveer aan het einde van de plooi tussen je duim en wijsvinger.

Sla nu het punt Dikke Darm 3 van je rechterhand tegen het punt Dikke Darm 4 van je linkerhand. Probeer hierbij beide handen naar elkaar toe te brengen,dus niet één hand bewegen maar beide handen. Daarna sla je het punt Dikke Darm 3 van je linkerhand tegen het punt Dikke Darm 4 van je rechterhand. Zo wissel je continu links en rechts af. Herhaal deze oefening 9 keer. Vaker herhalen mag ook, bijvoorbeeld 18 keer of 36 keer. Bij het kloppen zijn de handen en de rest van het lichaam ontspannen. Het gaat er niet om dat je de punten hard op elkaar slaat maar dat je zachtjes en ontspannen 'klopt'.

Heb je moeite met deze oefening? Hierbij een link naar een video waarin de locatie van DIkke Darm 4 wordt uitgelegd. De oefening die in deze video wordt uitgelegd is iets afwijkend van hierboven beschreven oefening maar ook een prima alternatief.

Veel succes met los laten en veel plezier met oefenen!