Warme voeten Qigong
linked infacebook

Er zijn vele soorten Qigong. Qigong is ook goed in te zetten bij het voorkomen of het verhelpen van klachten. Van één van mijn cursisten leerde ik onderstaande oefening: een Qigong die zorgt voor warme voeten. Handig voor in de winter of als je koude voeten hebt en ze nog even warm wil maken voor je in je bed stapt.

Oefening:
Je gaat op je gemak zitten, op een stoel of op de rand van je bed. Je voeten laat je ontspannen voor je rusten op de grond. Je knieën zijn gebogen in een hoek van ongeveer 90 graden.

Plaats beide handen op de zijkanten van je rechter bovenbeen, net boven de knie schijf. De rechterhand aan de laterale, buitenzijde van je been, je linkerhand aan de mediale, binnenzijde van je been. Wrijf nu met beide handen van boven naar beneden over je knie, je maakt als het ware cirkeltjes waarbij je beide handen over en langs de knie schijf gaan. Zorg ervoor dat het middelpunt van je handpalmen goed contact maakt tijdens het wrijven. Doe dit gedurende 1 minuut.

Herhaal deze oefening maar nu de andere kant op. Dus nu begin je onder de knieschijf en je wrijft van beneden naar boven. Je maakt hierbij als het ware cirkels van beneden naar boven waarbij je handen over en langs je knie schijf gaan. Zorg hierbij ook weer dat het middelpunt van je handpalm goed contact maakt tijdens het wrijven. Doe dit ook weer gedurende 1 minuut.

Vervolgens strijk je met beide duimen langs de knieschijf, waarbij je als het ware de huid langs de knie schijf glad strijkt. Je begint hierbij aan de boven kant van de knie schijf en strijkt de huid boven de knie schijf glad. Vervolgens werk je van boven naar beneden, waarbij je beide duimen aan weerskanten van de knieschijf plaatst en de huid aan de zijkant van de knieschijf glad strijkt. Je eindigt onderaan de knieschijf waarbij je de huid onder de knieschijf zorgvuldig glad strijkt.

Je hebt nu de oefening gedaan voor de rechter kant. Als het goed is heb je nu een warme rechter voet. Herhaal dezelfde oefening aan de linker kant, in dezelfde volgorde.

Ik wens je succes met oefenen en warme voeten toe!