Qigong oefening voor de schouder
linked infacebook

Dit is een aandachtsoefening. Door deze oefening aan één kant te oefenen en daarna te voelen en te ervaren krijg je een beter inzicht in de toegevoegde waarde van Qigong.

Sta met beide voeten stevig op de grond, de voeten op schouder breedte. Je kunt de oefening ook doen zittend op een stoel.

Sluit je ogen en breng je aandacht naar je linker schouder (je rechter schouder mag ook maar begin bewust met één schouder en rond de hele oefening af).

Voel je linker schouder. Je ogen houd je gesloten. Til nu met aandacht je linker schouder langzaam en ontspannen iets omhoog, tot het punt waarop je merkt dat je weerstand of frictie ondervindt. Laat daarna je schouder weer terugzakken. Adem diep in en uit via de buikademhaling. Til je linker schouder met aandacht nogmaals langzaam en ontspannen omhoog, weer tot het punt waarop het niet meer soepel gaat, je weerstand ondervindt. Laat je linker schouder dan weer langzaam en ontspannen terug zakken tot de normale positie. Adem nogmaals een keer diep in en uit via de buikademhaling. Til nogmaals je linker schouder met aandacht langzaam en ontspannen omhoog, weer tot het punt waarop het niet meer soepel gaat. Laat je linker schouder dan weer langzaam en ontspannen terug zakken tot de normale positie. Adem nogmaals een keer diep in en uit via de buikademhaling.

Daarna doe je hetzelfde maar nu breng je je linker schouder ontspannen en met aandacht naar beneden tot het punt waarop je weerstand ondervindt. Je ademt weer diep in en uit via de buikademhaling. Ook deze oefening herhaal je drie keer.

Daarna doe je hetzelfde maar nu breng je je linker schouder ontspannen en met aandacht naar voren tot het punt waarop je weerstand ondervindt. Je ademt weer diep in en uit via de buikademhaling. Ook deze oefening herhaal je drie keer.

Daarna doe je hetzelfde maar nu breng je je linker schouder ontspannen en met aandacht naar achteren tot het punt waarop je weerstand ondervindt. Je ademt weer diep in en uit via de buikademhaling. Ook deze oefening herhaal je drie keer.

Je ogen houd je gedurende de hele oefening gesloten en je blijft met je aandacht in je linker schouder.

Nu draai je je hoofd, dat je rechtop blijft houden, naar links, alsof je over je linker schouder wilt kijken. Je ogen houd je echter nog steeds gesloten. Je ademt weer diep in en uit via de buikademhaling. Ook deze oefening herhaal je drie keer.

Open nu je ogen en voel het verschil tussen je linker en je rechter schouder. Maak vervolgens een paar stappen, loop wat in het rond, en ervaar het verschil tussen links en rechts.

De meeste mensen geven aan dat hun linker schouder 'meer ontspannen', 'voller', 'warmer' etc. aanvoelt dan de rechterschouder. Dat geldt niet alleen voor de schouder maar voor de hele linker kant. Ook de linker elleboog, pols en hand en ook linker heup, knie en voet.

Je kunt de oefening nu ook voor de rechterschouder doen.

In Qigong doen we vrijwel altijd oefeningen tegelijkertijd aan beide zijden. Door deze oefening eerst aan één kant uit te voeren word je het verschil tussen beide schouders en daarmee het effect van de oefening gewaar. Hopelijk is deze oefening een extra motivatie om Qigong te blijven doen.
Veel succes met oefenen!