Nieuwsbrieven 2015
linked infacebook

Nieuwsbrief van de Taijiquan Academie

De Taijiquan Academie brengt iedere maand een gratis nieuwsbrief uit met artikelen op het gebied van Taijiquan, Qigong en behandeling en therapie. Wil je de gratis nieuwsbrief ook ontvangen? Meld je dan hier aan. Onderstaand een overzicht van de artikelen die in 2015 verschenen in de Nieuwsbrief.

 

Nieuwsbrief april 2015: Leven in een dwangbuis

De houdingen en bewegingen in Taijiquan en Qigong zijn erg precies. De oefeningen worden langzaam en minutieus doorgenomen. De focus op bepaalde aandachtspunten of principes  kan hierbij van groot nut zijn. Meer »

 

Nieuwsbrief maart 2015: Blaas 55

De wijze waarop Taijiquan en Qigong werkt en hoe dit precies een bijdrage aan je gezondheid kan leveren blijft voor mij een onderwerp van studie. Vaak zit dit ook in details van bewegingen. Het gebruik van punten bij Qigongs is bekend. Vaak worden bij de uitvoering punten geklopt of gemasseerd. Zo sluit de Hun Yuan Qigong af met massage technieken waarbij van top tot teen en over je hele lijf punten worden gemasseerd. In de Dao Yin Qigong wordt geklopt op specifieke punten. In beide Qigongs wordt de positieve richting van de energie gestimuleerd. Minder bekend is het gebruik van punten in Taijiquan vormen en bewegingen.  Zo kreeg ik van een cursist een tip over het contact maken met blaas 55 bij het uitvoeren van een beweging met het zwaard. Meer »

 

Nieuwsbrief februari 2015: Over de absolute oprechtheid van buitengewone artsen

Sun Simiao was een dokter in de traditionele Chinese Geneeskunst die leefde rond 581. Hij wordt betiteld als China’s koning der medicijnen. Hij wordt geroemd om zijn bijdragen aan de Traditionele Chinese Geneeskunst en de zorg voor zijn patiënten. Sun Simiao formuleerde een eed ‘Over de absolute oprechtheid van buitengewone artsen’. Een eed vergelijkbaar met de eed van Hyppocrates. Van deze eed bestaan diverse vertalingen. Onderstaand een vertaling van de eed met de belangrijkste aandachtspunten voor een arts in de Traditionele Chinese Geneeskunst. Meer »

 

Nieuwsbrief januari 2015: Onderzoek vitaliteit bij ouderen

De universiteit van Leiden wil een onderzoek uitvoeren naar vitaliteit bij ouderen. De opzet van het onderzoek betreft een ‘randomized controlled trial’. Van een groep deelnemers, in de leeftijd boven de 55 jaar, worden random twee groepen samengesteld. Meer »