Behandelen met Qigong
linked infacebook

Nieuwsbrief juni 2017

Onlangs werd het eerste Medische Qigong Museum geopend. Naast de mogelijke oprichting van het eerste medicijnloze ziekenhuis in Nederland en een TCG kliniek in de Leidse regio weer een nieuwe ontwikkeling waaruit de toegenomen belangstelling voor Qigong als onderdeel van therapie blijkt. Voor meer informatie verwijs ik graag naar het artikel.

De laatste tijd valt me steeds vaker op dat therapeuten steeds vaker Qigong oefeningen integreren in de behandeling en de cliënten ook Qigong oefeningen meegeven om zelf aan hun gezondheid en herstel te werken. Ik zie dat uiteraard terug bij de deelnemers aan de cursussen die de Taijijquan Academie geeft. Veel deelnemers zijn praktiserend therapeut en willen graag Qigong oefeningen leren om deze mee te kunnen geven aan hun cliënten.

Gelukkig zie ik dat ook steeds vaker bij andere therapeuten. Eén van deze therapeuten is Josef Müller. Ik zag hem aan het werk met verschillende cliënten en vrijwel na iedere behandeling gaf hij aan het einde een korte instructie mee aan de cliënt, waaronder Qigong oefeningen, om zelf te werken aan zijn gezondheid. Mooi om te zien dat Josef hierbij de instructies en de oefeningen eenvoudig en praktisch hield, gemakkelijk aan te leren in korte tijd en door vrijwel iedereen uit te voeren. 

In deze nieuwsbrief een paar voorbeelden van dergelijke oefeningen. Veel leesplezier!