Wat is Qigong?
linked infacebook

Baduanjin QigongQigong is een zeer oude Chinese ademhalings-, ontspannings- en bewegingsleer die de basis vormt voor de oosterse gevechtskunsten en meditatie technieken. Qigong wordt ook wel Chi Kung genoemd. Op deze website hanteren we het pinyin systeem en gebruiken de benaming Qigong.
Qigong is één van de therapievormen van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG), ook aangeduid met TCM (Traditional Chinese Medicine). 
De betekenis van Qigong
Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie; Gong betekent zoveel als "de kunst" of "vaardigheid". Qi Gong kan dus vertaalt worden als "het beheersen van en werken met levensenergie".

 

Waarom Qigong?

Door specifieke bewegingspatronen, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken brengt Qi Gong lichaam en geest in evenwicht. Dit heeft een zeer positieve werking op de gezondheid, zowel preventief als curatief. Qigong heeft ook een grote therapeutische waarde: zo versterkt Qigong de werking van de organen en verbetert het bewegen van Qi en Bloed. Eén van de belangrijkste aspecten van Qigong voor de ontwikkeling van de beoefenaar is dat men een scherp bewustzijn ontwikkelt met betrekking tot het eigen fysieke, mentale en spirituele functioneren.

 

Welke Qigong?

Er bestaan veel verschillende Qigong oefeningen: gericht op het verhelpen of voorkomen van bepaalde aandoeningen, blessures of verstoringen, gericht op het verbeteren van het functioneren van bepaalde organen, zoals hart, longen en milt, of meer algemene oefeningen voor een goede energie balans. Bepaal daarom eerst wat u met het beoefenen van Qigong wilt bereiken en kies vervolgens een Qigong die daar bij past.